Bijeenkomsten

Bijeenkomsten zijn meestal op de eerste vrijdag van de maanden september tot en met april en vinden plaats in 'Ons Huis', Harnjesweg 84 te Wageningen. De avonden duren van 19.30 uur tot uiterlijk 22.00 uur.

Het adres van de (tijdelijke) lokatie is te vinden op lokatie pagina.

Agenda

03-09-2021

vrijdag

Verrassing en lezing over website door Ed van der Wal

Lokatie: Bennekom

01-10-2021

vrijdag

Lezingen van Hans Steur met "Varens versus zaadvarens in het Carboon"

Onder de plantenfossielen van het Carboon zie je heel veel varenachtige bladvormen. Maar schijn bedriegt. In heel veel gevallen gaat het niet om varens maar om zaadvarens. Deze naam is misleidend omdat zaadvarens geen sporenplanten zijn maar naaktzadigen.
Al in de eerste helft van de vorige eeuw heeft Zimmermann een theorie gelanceerd, die kan verklaren waarom zoveel planten varenachtige bladeren hebben.
Hoewel de precieze afstamming van beide groepen nog niet helemaal vaststaat, is er toch wel al het een en ander over te zeggen. Daarom grijp ik ook kort terug op de voorgeschiedenis.
Ik zal uitleggen hoe men er langzamerhand achter is gekomen welke plant een varen is en welke een zaadvaren. Maar er zijn er nog steeds waarvan dat niet bekend is.
In de lezing worden veel voorbeelden gegeven van beide groepen en wordt ook uitgelegd waardoor in de laatste fase van het Laat-Carboon, het Stefanien, de varenbomen begonnen te domineren en de zaadvarens vooral de liaanachtige groeivorm aannamen. Komt dat zien en horen!

 

en Nico Taverne met "Leer meer van je fossielen".

We hebben allemaal een aardige hoeveelheid fossielen. Bij sommigen eindigt het verzamelen al meteen en blijven de stenen in een doos in de garage staan. Anderen gaan iets verder en prepareren de fossielen zodat ze er mooi uit zien. Helaas zijn er weinig mensen die hun fossielen voorzien van naam en andere relevante informatie. En dat is juist iets wat heel leuk is om te doen met je fossielen die al jaren min of meer vergeten op een schap staan. Tijdens deze presentatie probeer ik uit te leggen hoe we elkaar kunnen helpen meer te doen met onze verzameling. Het uiteindelijke doel is om ieder verenigings jaar één of twee avonden te organiseren waar er echt veel stenen op tafel komen, waar we elkaar helpen met determineren, waar we door te kijken naar het moeder gesteente meer leren over stratigrafie, en ook nog eens iets te leren over de biologie van de dieren zoals ze leefden.

Lokatie: Bennekom

05-11-2021

vrijdag

Nico Taverne: Fossielen bekijken en bespreken van Cap Blanc nez / Cap Griz nez. 

Lezing Jaap Dreef met "Fossielen en de kust met Vaches Noirs bij Villers sur Mer"

Lokatie: Bennekom

03-12-2021

vrijdag

Verkiezing Fossiel van het Jaar

Lokatie: Bennekom?

Excursies en andere activiteiten zijn te vinden op de activiteiten pagina.

Let op:

Momenteel zijn ivm Corona bijeenkomsten en andere activiteiten onzeker.